Sunday, May 10, 2009

...[HORMAT]..

salam.... alhamdulillah, hari ini berlalu dengan lancar....terima kasih ALLAH.... kami berjaya wat kejutan to my mom.... celebrate mother's day yg my mom pown x sangke we can do like that.... my mom face was very shocked look at us (me & ma bro).... today is the special day to all mother's out there.... i want to wish u all again, HAPPY MOTHER'S DAY.... without u, we all didn't live in this world.... terima kasih ALLAH....

besides, i'm very happy today... i send a lot of sms to all my mom.... that's mean, i sent to all my teacher, my aunt, my grandmother and even my maid.... even she's maid.... but she's also like my mom as well....

just now, i watch one movie at Zee Channel (108 Astro).... the title of that muvee is Taare Maneem Par [if i'm not mistaken].... the story is very nice.... nak tau x cter tuh pasal aper? xper ler walaupown korang x nk tau... i still want to share the story wif u guys.... cter bermula.... ade seorang guru ni (Amir Khan).... dier dtg mengajar sementara kat sebuah skolah nih.... dier ni ajar matapelajaran Seni.... dier rasekan, seni adalah satu benda dimana semua org dapat meluahkan segala isi hati dan bakat yg terpendam... then, dier jumpe sorang budak nih... name nyer ishaan, ishaan ni sgt pendiam n asyik memendam rase.... sampaikan 1 hari aamir khan terpaksa cari mslh budak nih sndr.... ishaan ni slalu gagal dalam matapelajaran, slalu kene denda duduk luar kelas sbb byk sgt kesilapan yg dia buat... then aamir khan rase x sdp hati, dier pegi r kat umah parents ishaan, rupenyer... ishaan ni budak yg sgt pandai.... byk sgt lukisan yg dier dah hasilkan b4 this, cume maybe dier memendam rase jew, sbb parents dier cam pinggirkan dier coz he's not a bright student like his brother.... then, after aamir khan dpt tau sume bende tuh... dier jumpe pengetua tuk izinkan ishaan dpt 1 lg peluang, sbb dier kater ishaan ni mmg bright student... then, after a few days, drpd x tau membace jd tahu membace, drpd x tahu mengeja jadi tahu mengeja, drpd slalu muram n dier dah mula senyum lps aamir khan wat special tutoring wif him....lastly, aamir khan nk keluar kan bakat ishaan nih at that school... dier buat 1 pertandingan melukis kat skool tuh.... nak tau saper yg menang? ishaan!!! lukisan dier adalah yg terbaik antare sume student n teacher kat skool tuh... ishaan sebak giler waktu tuh... and my eyes start raining.... heheheh...

the moral that i can get from this story, jgn pandang rendah pada org lain, walaupown dier x cemerlang dalam mata pelajaran, tp dier ade bakat lain dlm diri mereka.... mungkin dlu dier bukan bright student in primary n secondary... but once he or she get what they one... at that time, no one can beat he or she.... selain itu.... kasih sayang amat penting bg setiap individu yg hidup atas muka bumi nih.... walaupown dier muda or tua kiter kene bg kasih sayang kat dorang...

I want to ask u something...for u guy...whose the most important... yang muda, or tua?

and for my answer, we have to give our love on both side.... tiada yang tua kalu tidak drpd yang muda... dan yang muda x kan lahir kedunia jika tiada yang tua.... sume tuh penting.... and i want to share wif u guys... pernah x ngok cter kal ho na ho? dlm cter tuh, shah rukh as the actor ade ckp on one of his script... renung blk mata seorang ibu, dalam tuh byk sgt perkara yang dier pendam kan.... tp, di sini.... sy nak ajak kengkawan sume.... apabila anda sedang berkomunikasi dengan seseorang, renunglah mata mereka... anda akan faham perasaan mereka ketika itu.... insya-ALLAH....

pernah x anda dengar org berkata "hormati org yang lebih tua drpd anda".... mmg benar, tetapi.... bagaimana kita mahu org hormati diri kite, sdgkan kiter x hormat mereka as well.... ok r... it's too long for this post... sorry for taking ur time... renungkan kembali aper yang cube saya sampaikan disini....wallahualam... wassalam

3 comments:

...cintajihad... said...

yah!!

betul kata akk!!!!

setuju 100%..:)

wardatussalam said...

hik3...
klakar r awak nih cinta jihad...
by d way... thanx a lot

Bad-boY said...

salam. haiye. bawu terjumpe link blog ni kat YM sy. hihi :P

Post a Comment

 
BEAUTIFUL N INTELLIGENT. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.